--> PROCES RECENZJI | Prace Literaturoznawcze

PROCES RECENZJI

Redakcja „Prac Literaturoznawczych” poddaje wstępnej kwalifikacji nadesłane teksty pod kątem zgodności z tematyką i profilem pisma. Następnie publikacja zostaje przesłana do dalszej oceny merytorycznej. Dokonuje jej dwóch niezależnych recenzentów spoza jednostki, w której afiliowany jest autor. Redakcja dba o to, aby autorzy i recenzenci nie znali swojej tożsamości, zgodnie z wymogiem tzw. double-blind review process.

W przypadku tekstów powstałych w języku obcym co najmniej jeden z recenzentów jest afiliowany w instytucji zagranicznej innej niż narodowość autora pracy.

Recenzent jest zobowiązany do złożenia deklaracji o niewystępowaniu konfliktu interesów, za który uznaje się zachodzące między recenzentem a autorem:
- bezpośrednie relacje osobiste (pokrewieństwo, związki prawne, konflikt);
- relacje podległości zawodowej;
- bezpośrednią współpracę naukową w ciągu ostatnich dwóch lat poprzedzających przygotowanie recenzji.

Recenzje mają formę elektroniczną, opisową. Recenzent wypełnia przygotowany przez redakcję
formularz recenzyjny lub sporządza recenzję według własnego uznania. W swej ocenie recenzent bierze pod uwagę poziom naukowy tekstu, zgodność z normami funkcjonującymi w nauce o literaturze, wartość merytoryczną i językową. Wszystkie uwagi dotyczące poprawek i sugestii zmian recenzent nanosi na tekst w formie elektronicznej, aby autor mógł się z nimi zapoznać i uwzględnić w ostatecznej redakcji tekstu. Recenzja musi kończyć się jednoznacznym wnioskiem o dopuszczeniu bądź niedopuszczeniu artykułu do publikacji. W przypadku różnych opinii redakcja zwraca się do trzeciego recenzenta. Po uzyskaniu jego opinii kolegium podejmuje decyzję o druku lub odrzuceniu tekstu.
Raz w roku redakcja podaje do publicznej wiadomości listę recenzentów współpracujących (w wersji papierowej czasopisma oraz na stronie internetowej).


Formularz recenzji

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.