The role of public administration in ensuring food safety – selected legal aspects

Monika Żuchowska-Grzywacz

Uniwersytet Radomski
https://orcid.org/0000-0001-5336-6864


Abstract

Food safety is a priority of contemporary public health and economic policy, with a direct impact on public health, economic stability, and confidence in state institutions and the food market. In this context, the role of public administration bodies is invaluable. The aim of this article is to try to answer the question of what are the tasks and responsibilities of governmental institutions in the context of ensuring food safety, covering monitoring and control of food products, implementation and enforcement of regulations, and response to food hazards. The importance of international cooperation in creating global food safety standards and the impact of public education in raising consumer awareness are also presented. Effective public administration actions in the field of food safety not only protect public health but also strengthen citizens' trust in the food market and state institutions. The paper emphasizes the need for continuous improvement of surveillance and regulatory systems in response to dynamically changing challenges in the area of food safety. Due to the overview nature of the paper, a descriptive method was used as well as a critical analysis of regulations, reports containing scientific research results, monographs, and scientific articles.


Keywords:

food law, food safety, public authorities, food control, health


Bezpieczeństwo żywności, Dokument ramowy Parlamentu Europejskiego, https://www.europarl.europa.eu/ftu/pdf/pl/FTU_2.2.6.pdf (dostęp 12.06.2024r)   Google Scholar

Gawęcki J., Żywienie człowieka, Podstawy nauki o żywieniu, cz. I, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010   Google Scholar

Główny Inspektorat Sanitarny, Kontrole żywności – u producenta, w sklepie i na granicy https://www.gov.pl/web/gis/kontrole-zywnosci--u-producenta-w-sklepie-i-na-granicy   Google Scholar

Główny Inspektorat Weterynarii Organizacja Inspekcji Weterynaryjnej https://www.wetgiw.gov.pl/inspekcja-weterynaryjna/organizacja-inspekcji-weterynaryjnej#:~:text=Inspekcja%20Weterynaryjna%20realizuje%20zadania%20z%20zakresu%3A%20ochrony%20zdrowia,pochodzenia%20zwierz%C4%99cego%20znajduj%C4%85cej%20si%C4%99%20w%20rolniczym%20handlu%20detalicznym%2C   Google Scholar

Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r., Dz. U. 1997 r. nr 78 poz. 483 ze zm.   Google Scholar

Korzycka M., Wojciechowski P. „System prawa żywnościowego” Wolters Kluwer Polska, Warszawa, 2017,   Google Scholar

Kowalczyk S. Bezpieczeństwo i jakość żywności,PWN, Warszawa 2016   Google Scholar

Mróz B, Rola i zadania organów administracji samorządowej w systemie bezpieczeństwa publicznego, Wydawnictwo AWSGE   Google Scholar

Szeląg I, Ochrona porządku i bezpieczeństwa publicznego jako zadanie własne samorządu lokalnego, e-Politikon nr 6/2013, Warszawa: Uniwersytet Warszawski Ośrodek Analiz Politologicznych, 2012,. s.170   Google Scholar

Najwyższa Izba Kontroli, System kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce - stan obecny i pożądane kierunki zmian, Warszwa 2021, https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/jak-poprawic-bezpieczenstwo-zywnosci-w-polsce.html   Google Scholar

Postupolski J., Bezpieczeństwo żywności – podstawowe zagadnienia, aktualne zagrożenia, https://ncez.pzh.gov.pl/informacje-dla-producentow/bezpieczenstwo-zywnosci-podstawowe-zagadnienia-aktualne-zagrozenia-2/   Google Scholar

Wojciechowski P., Struktura, kompetencje i zakres działań. Organy urzędowej kontroli żywności w Polsce, 2014   Google Scholar


Published
2025-03-10

Cited by

Żuchowska-Grzywacz, M. (2025). The role of public administration in ensuring food safety – selected legal aspects. Studia Prawnoustrojowe, (67). https://doi.org/10.31648/sp.10413

Monika Żuchowska-Grzywacz 
Uniwersytet Radomski
https://orcid.org/0000-0001-5336-6864