The role of public administration in ensuring food safety – selected legal aspects
Abstract
Food safety is a priority of contemporary public health and economic policy, with a direct impact on public health, economic stability, and confidence in state institutions and the food market. In this context, the role of public administration bodies is invaluable. The aim of this article is to try to answer the question of what are the tasks and responsibilities of governmental institutions in the context of ensuring food safety, covering monitoring and control of food products, implementation and enforcement of regulations, and response to food hazards. The importance of international cooperation in creating global food safety standards and the impact of public education in raising consumer awareness are also presented. Effective public administration actions in the field of food safety not only protect public health but also strengthen citizens' trust in the food market and state institutions. The paper emphasizes the need for continuous improvement of surveillance and regulatory systems in response to dynamically changing challenges in the area of food safety. Due to the overview nature of the paper, a descriptive method was used as well as a critical analysis of regulations, reports containing scientific research results, monographs, and scientific articles.
Keywords:
food law, food safety, public authorities, food control, healthReferences
Bezpieczeństwo żywności, Dokument ramowy Parlamentu Europejskiego, https://www.europarl.europa.eu/ftu/pdf/pl/FTU_2.2.6.pdf (dostęp 12.06.2024r) Google Scholar
Gawęcki J., Żywienie człowieka, Podstawy nauki o żywieniu, cz. I, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010 Google Scholar
Główny Inspektorat Sanitarny, Kontrole żywności – u producenta, w sklepie i na granicy https://www.gov.pl/web/gis/kontrole-zywnosci--u-producenta-w-sklepie-i-na-granicy Google Scholar
Główny Inspektorat Weterynarii Organizacja Inspekcji Weterynaryjnej https://www.wetgiw.gov.pl/inspekcja-weterynaryjna/organizacja-inspekcji-weterynaryjnej#:~:text=Inspekcja%20Weterynaryjna%20realizuje%20zadania%20z%20zakresu%3A%20ochrony%20zdrowia,pochodzenia%20zwierz%C4%99cego%20znajduj%C4%85cej%20si%C4%99%20w%20rolniczym%20handlu%20detalicznym%2C Google Scholar
Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r., Dz. U. 1997 r. nr 78 poz. 483 ze zm. Google Scholar
Korzycka M., Wojciechowski P. „System prawa żywnościowego” Wolters Kluwer Polska, Warszawa, 2017, Google Scholar
Kowalczyk S. Bezpieczeństwo i jakość żywności,PWN, Warszawa 2016 Google Scholar
Mróz B, Rola i zadania organów administracji samorządowej w systemie bezpieczeństwa publicznego, Wydawnictwo AWSGE Google Scholar
Szeląg I, Ochrona porządku i bezpieczeństwa publicznego jako zadanie własne samorządu lokalnego, e-Politikon nr 6/2013, Warszawa: Uniwersytet Warszawski Ośrodek Analiz Politologicznych, 2012,. s.170 Google Scholar
Najwyższa Izba Kontroli, System kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce - stan obecny i pożądane kierunki zmian, Warszwa 2021, https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/jak-poprawic-bezpieczenstwo-zywnosci-w-polsce.html Google Scholar
Postupolski J., Bezpieczeństwo żywności – podstawowe zagadnienia, aktualne zagrożenia, https://ncez.pzh.gov.pl/informacje-dla-producentow/bezpieczenstwo-zywnosci-podstawowe-zagadnienia-aktualne-zagrozenia-2/ Google Scholar
Wojciechowski P., Struktura, kompetencje i zakres działań. Organy urzędowej kontroli żywności w Polsce, 2014 Google Scholar
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
