„Świat na talerzu”, czyli o nazwach potraw i napojów w reportażach kulinarnyc

Monika Kowalonek-Janczarek

Poznań


Abstract

Culinary reportages are a subgenre of travel reportages which so far has not
been extensively examined. They are informative and, at the same time, persuasive
texts addressed to a large variety of readers potentially interested in visiting
other parts of the world. The following paper investigates selected texts excerpted
from the travel magazine “National Geographic Traveler Polska” (October,
2016), which concentrate on one common main theme, namely the traditional
food of ten different European, Asian, South American and African countries.
The main focus of the study is on analyzing the most common mechanisms
of nomination used to describe the names of dishes, beverages and foodstuffs
and the functions they may play in the text.


Keywords:

reportaż podróżniczy, reportaż kulinarny, zapożyczenie, słownictwo kulinarne, mechanizmy nominacji


Berelson B. (1971): Content Analysis in Communications Research. Londyn.   Google Scholar

Buczkowska-Gołąbek K. (2016): Antropologia jedzenia w podróży. „Folia Turistica” 39, s. 45−64.   Google Scholar

Biolik M., Duma J. (red.) (2011): Chrematonimia jako fenomen współczesności. Olsztyn.   Google Scholar

Burger H. (2005): Medienlinguistik. Eine Einführung in Sprache und Kommunikationsformen der Massenmedien. Berlin.   Google Scholar

Burger H., Luginbühl M. (2014): Medienlinguistik. Eine Einführung in Sprache und Kommunikationsformen der Massenmedien. Berlin.   Google Scholar

Dann G. (1996): The language of tourism: a sociolinguistic perspective. Wallingford.   Google Scholar

Dąbrowska A. (1998): O językowym zachowaniu przy stole. Dlaczego upiększamy nazwy potraw. [W:] Oczywisty urok biesiadowania. Red. P. Kowalski. Wrocław, s. 248−253.   Google Scholar

Gansel Ch. (2008): Textsorten in Reisekatalogen — Wirklichkeitskonstruktion oder realitätsnahe Beschreibung. [W:] Textsorten und Systemtheorie. Red. Ch. Gansel. Göttingen, s. 155−172.   Google Scholar

Getz D., Robinson R., Andersson T., Vujicic S. (2014): Foodies & Food Tourism. Oxford.   Google Scholar

Grucza F. (2010): O tekstach nazywanych „ustawami”, językowych brakach ustawy „Prawo o szkolnictwie wyższym” oraz lingwistyce legislatywnej. „Lingwistyka Stosowana” 2, s. 7−39.   Google Scholar

Kowalonek-Janczarek M. (2017): Potrawy i napoje, dla których warto wyruszyć w podróż, czyli o zapożyczeniach w reportażach kulinarnych. „Folia Turistica” 45, s. 141–155.   Google Scholar

Pilch T., Bauman T. (2001): Zasady badań pedagogicznych. Strategie ilościowe i jakościowe. Warszawa.   Google Scholar

Rejter A. (2000): Kształtowanie się gatunku reportażu podróżniczego w perspektywie stylistycznej i pragmatycznej. Katowice.   Google Scholar

Szczęk J., Kałasznik M. (2014): Czy nomen jest zawsze omen?. „Acta Universitatis Lodziensis. Folia Germanica” 10, s. 113−126.   Google Scholar

Szulczewski M. (1976): Publicystyka. Problemy teorii i praktyki. Warszawa.   Google Scholar

Walczak B. (2003): Język polski jako nośnik kultury europejskiej. „Polonistyka” 6, s. 324−328.   Google Scholar

Witaszek-Samborska M. (2005): Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie. Poznań.   Google Scholar

Żarski W. (2013): Językowo-kulturowy obraz Śląska i Ślązaków w przewodnikach turystycznych. [W:] Śląskie pogranicza kultur. T. 2. Red. M. Ursel, O. Taranek-Wolańska. Wrocław, s. 159−184.   Google Scholar

Download


Published
2019-09-25

Cited by

Kowalonek-Janczarek, M. (2019). „Świat na talerzu”, czyli o nazwach potraw i napojów w reportażach kulinarnyc. Prace Językoznawcze, 20(3), 61–77. https://doi.org/10.31648/pj.4541

Monika Kowalonek-Janczarek 
Poznań



License

Access to the electronic edition of the journal is open (open access). It does not require any fees, logging in or providing personal data. Every person, regardless of race, gender, sexual orientation, ethnic origin, nationality, faith or political opinion, may read articles published in "Prace Językoznawcze", download versions of texts in PDF file format, identical to the printed version, and submit for publication texts of their authorship, concerning linguistic issues and meeting editorial substantive and editorial requirements and academic ethical standards binding in science.

Authors of texts may place PDF files with their texts or the entire issue of a journal on scientific Internet portals, indicating the source of the text. The number of PDF files to be used is unlimited. It is forbidden to use the texts commercially or to derive material benefits from them. The Editorial Board has the right to publish the received texts in printed and electronic editions and to disseminate their entirety as well as abstracts and keywords on the website of the journal, the publishing platform of the University of Warmia and Mazury, in printed editions and in Internet scientific databases.