TEMATYKA KULINARNA W POLSKIEJ WSPÓŁCZESNEJ POPULARNEJ PROZIE KOBIECEJ

Ewa Szczepkowska

Instytut Filologii Polskiej Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie


Abstrakt

This article concerns culinary motifs found in popular women’s fiction at the turn
of the 20th and 21st centuries. Women’s fiction is either indifferent to culinary topics
or interested in them as a theme, metaphor or recipe. Culinary topics as the main theme
appear in novels written by Kalicińska, Enerlich, and Ficner-Ogonowska. I. Sowa employs
a culinary code as a metaphor for contemporary urban life style which is marked by
consumerism, excess of consumer goods and an intense rivalry. Kalicińska’s novel cycle
is an example of downshifting narratives appreciated by some feminists as a way to
promote ecology and a women’s community. Culinary novels authored by Enerlich and
Ogonowska do not popularize the culinary culture, but rather commercialize it.


Słowa kluczowe:

popular woman’s fiction, culinary code, housewife, post-feminism, downshifting narratives, culinary metaphor, nourishment – spiritual equivalent


Enerlich Katarzyna. 2009. Prowincja pełna marzeń. Warszawa: Wydawnictwo MG.

Enerlich Katarzyna. 2011. Prowincja pełna słońca. Warszawa: Wydawnictwo MG.

Enerlich Katarzyna. 2013. Prowincja pełna smaków. Warszawa: Wydawnictwo MG.

Enerlich Katarzyna. 2015. Pod słońcem prowincji. Warszawa: Wydawnictwo MG.

Ficner-Ogonowska Anna. 2012. Krok do szczęścia. Kraków: Wydawnictwo Znak.

Ficner-Ogonowska Anna. 2013. Zgoda na szczęście. Kraków: Wydawnictwo Znak.

Grochola Katarzyna. 2001. Nigdy w życiu. Warszawa: Wydawnictwo W.A.B.

Grochola Katarzyna. 2002. Serce na temblaku. Warszawa: Wydawnictwo W.A.B.

Grochola Katarzyna. 2004. Ja wam pokażę. Warszawa: Wydawnictwo W.A.B.

Kalicińska Małgorzata. 2006. Dom nad rozlewiskiem. Poznań: Zysk i S-ka.

Kalicińska Małgorzata. 2008. Powroty nad rozlewiskiem. Poznań: Zysk i S-ka.

Kosmowska Barbara. 2001. Teren prywatny. Poznań: Zysk i S-ka.

Michalak Katarzyna. 2011. Lato w Jagódce. Kraków: Wydawnictwo Literackie.

Michalak Katarzyna. 2012. Wiśniowy dworek. Kraków: Wydawnictwo Literackie.

Sowa Izabela. 2002. Cierpkość wiśni. Warszawa: Prószyński i S-ka
.
Sowa Izabela. 2002. Smak świeżych malin. Warszawa: Prószyński i S-ka.

Sowa Izabela. 2003. Herbatniki z jagodami. Warszawa: Prószyński i S-ka.

Szwaja Monika. 2007. Stateczna i postrzelona. Warszawa: Prószyński i S-ka.

Szwaja Monika. 2009. Gosposia prawie do wszystkiego. Grójec: Wydawnictwo SOL.

Szwaja Monika. 2010. Zupa z ryby fugu. Warszawa: Wydawnictwo SOL.

Literatura przedmiotu

Brencz Andrzej. 2003. Chłopskie jadło. W: W kuchni i za stołem. Dystanse i przenikanie
kultur. Red. Stegner T. Gdańsk: Arche.

Łeńska-Bąk Katarzyna. 2000. O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia
kultury sub specie kulinaria. Opole: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego.

Ługowska Jolanta. 1998. Blady rosołek i paluszki Aspazji. Kod kulinarny w powieściach
Małgorzaty Musierowicz. W: Oczywisty urok biesiadowania. Red. Kowalski P. Wrocław:
Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej.

Mrozik Agnieszka. 2012. Akuszerki transformacji. Kobiety, literatura i władza w Polsce
po 1989 roku. Warszawa: Wydawnictwo Instytutu Badań Literackich (rozdz.: Bridget
Jones znad Wisły. (Re)konstrukcje kobiecości w polskiej literaturze popularnej po
1989 roku).

Pochrzęst-Motyczyńska Agnieszka. 2015. Młodzi, piękni i gotujący. „Gazeta Wyborcza”.
Nr 10.

Pyszny Joanna. 2003. Brygida Janoska, czyli o „polskiej Bridget Jones”. W: Martuszewska
A., Pyszny J. Romanse z wyższych sfer. Wrocław: Słowo/Obraz /Terytoria.

Servan-Schreiber Perla. 1998. Kobiecość. Od wolności do szczęścia. Warszawa: Książka
i Wiedza.

Sobolewska Anna. 2009. Mapy duchowe współczesności. Co nam zostało z nowej Ery?
Warszawa: Wydawnictwo W.A.B.

Śmietana Urszula. 2002 Między jedzeniem a istnieniem. Kulinaria w dyskursie
feministycznym. W: Codzienne, przedmiotowe, cielesne. Języki nowej wrażliwości
w literaturze polskiej XX wieku. Red. Gosk H. Izabelin: Świat Literacki.
Pobierz


Opublikowane
2017-06-01

Cited By /
Share

Szczepkowska, E. (2017). TEMATYKA KULINARNA W POLSKIEJ WSPÓŁCZESNEJ POPULARNEJ PROZIE KOBIECEJ. Acta Neophilologica, 1(XIX), 269–281. https://doi.org/10.31648/an.687

Ewa Szczepkowska 
Instytut Filologii Polskiej Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie