Przesłanki udzielenia zezwolenia na detaliczną sprzedaż napojów alkoholowych jako instrument ochrony jednostki i społeczeństwa przed negatywnym wpływem używania napojów alkoholowych

Maciej Sarnowski

Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
https://orcid.org/0000-0002-2161-2511


Abstrakt

Niniejszy artykuł dotyczy problematyki przesłanek udzielenia zezwolenie na detaliczną sprzedaż napojów alkoholowych jako instrumentu ochrony jednostki i społeczeństwa przed negatywnym wpływem używania napojów alkoholowych. Celem artykułu jest charakterystyka i zbadanie tych przesłanek w kontekście ich skuteczności w ochronie jednostki i społeczeństwa. Ustawodawca ograniczając konstytucyjną zasadę swobody działalności gospodarczej, zdecydował się bowiem na przyjęcie reglamentacyjnego modelu detalicznej sprzedaży napojów alkoholowych. Szczegółowe rozwiązania w tym zakresie zawiera ustawa z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Uzyskanie zezwolenia na detaliczną sprzedaż alkoholu wymaga spełnienia szczegółowych przesłanek określonych w tej ustawie oraz uchwałach rady gminy przyjętych na jej podstawie. Organem wydającym zezwolenie jest wójt, burmistrz lub prezydent miasta, działający na podstawie wniosku przedsiębiorcy. Niezbędnym warunkiem uzyskania zezwolenia jest pozytywna opinia gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych, która ma charakter wiążący. Decyzja o udzieleniu zezwolenia ma charakter decyzji związanej lub o ograniczonym uznaniu administracyjnym, co wyklucza możliwość odmowy z powodów innych niż ustawowo określone. Wnioski z przeprowadzonej analizy potwierdzają, że zastosowanie zezwolenia jako formy reglamentacji jest proporcjonalnym ograniczeniem. Proces uzyskiwania zezwoleń jest ściśle sformalizowany, gdyż wymaga przez przedsiębiorcę wskazania szczegółowych danych oraz spełnienia warunków określonych aktami prawa, w tym prawa miejscowego, weryfikowanych w trackie uzyskiwania opinii gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych. Znaczącą rolę  w tym kontekście odgrywają zatem uchwały rady gminy, które mogą regulować lokalizację punktów sprzedaży, liczbę zezwoleń i godziny nocnej sprzedaży. Statystyki wskazują na spadek liczby zezwoleń i interwencji służb, co potwierdza skuteczność regulacji w ograniczaniu dostępności alkoholu. Autor postuluje jednakże m.in. wzmocnienie roli społeczności lokalnych, doprecyzowanie zasad opiniowania oraz zmianę formy reglamentacji z zezwoleń na koncesje.


Słowa kluczowe:

publiczne prawo gospodarcze, reglamentacja działalności gospodarczej, zezwolenia, sprzedaż alkoholu


Bojar-Fijałkowski T., Ustawowe zadania gminy w polskim modelu samorządu terytorialnego, „Przestrzeń, Ekonomia, Społeczeństwo” 2013, nr 4(2).   Google Scholar

Bojar-Fijałkowski T., Ustrój prawny przedsiębiorców. Publicznoprawne regulacje działalności gospodarczej, [w:] P. Nazaruk (red.), Prawo handlowe, Wolters Kluwer, Warszawa 2023.   Google Scholar

Bojar-Fijałkowski T., Zdrowie i środowisko jako wartości prawnie chronione. Analiza wybranych aspektów bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz bezpieczeństwa ekologicznego, [w:] D. Skalski, P. Lizakowski (red.), Medycyna i zdrowie: wybrane aspekty ratownictwa, Kociewskie Wodne Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe, Gdynia–Gdańsk–Skarszewy 2016.   Google Scholar

Campbell C.A. et al., The effectiveness of limiting alcohol outlet density as a means of reducing excessive alcohol consumption and alcohol-related harms, „American Journal of Preventive Medicine” 2009, nr 37(6).   Google Scholar

Karpowicz E., Opinia o projekcie ustawy o zmianie ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (druk sejmowy nr 378), Biuro Analiz Sejmowych, Warszawa 2002.   Google Scholar

Kiczka K., Administracyjne akty kwalifikujące w działalności gospodarczej, Kolonia Limited, Wrocław 2006.   Google Scholar

Koszowski M., Niżnik-Dobosz I., Ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Komentarz, Lex, 2022.   Google Scholar

Krajewski R., Administracyjnoprawne i karnoprawne konsekwencje udostępniania napojów alkoholowych małoletnim, [w:] Z działalności naukowej Wydziału Administracji. Szkoła Wyższa im. Pawła Włodkowica w Płocku. Filia w Iławie, „Zeszyty Naukowe – Szkoła Wyższa im. Pawła Włodkowica w Płocku” 2009, t. 40.   Google Scholar

Krawiec G., Przeciwdziałanie alkoholizmowi w gminie, Legalis, 2023.   Google Scholar

Krawiec G., Ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Komentarz, Legalis, 2021.   Google Scholar

Kucharski K., Materialnoprawne przesłanki cofnięcia zezwolenia na detaliczną sprzedaż napojów alkoholowych w świetle orzecznictwa sądów administracyjnych, [w:] H. Nowicki, P. Nowicki, W. Szwajdler (red.), Prawna regulacja podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej, Koło Naukowe Publicznego Prawa Gospodarczego UMK, Toruń 2014.   Google Scholar

Kucharski K., Nowicki H., Interes publiczny w sferze reglamentacji działalności gospodarczej (wybrane zagadnienia), [w:] H. Nowicki, P. Nowicki, K. Kucharski (red.), Państwo a gospodarka. Interes publiczny w prawie gospodarczym, t. 8, Wyd. Adam Marszałek, Toruń 2018.   Google Scholar

Lubiszewski M., Przedsiębiorca, działalność gospodarcza i przedsiębiorstwo, [w:] J.J. Zięty (red.), Podstawowe zagadnienia prawa handlowego, Wyd. UWM, Olsztyn 2022.   Google Scholar

Małecki W., Struktury norm prawnych w publicznym prawie gospodarczym. Układy częściowe znamionowane powiązaniami subordynacji, Legalis, 2023.   Google Scholar

Nowicki H., Koncesje jako prawna forma reglamentacji działalności gospodarczej, [w:] B. Rakoczy (red.), Prawo przedsiębiorców, Wolters Kluwer, Warszawa 2020.   Google Scholar

Nowicki H., Kucharski K., Pojęcie działalności gospodarczej w Prawie przedsiębiorców, „Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego” 2021, t. XVI, nr 18(1).   Google Scholar

Nowicki H., Nowicki P., Reglamentacja działalności gospodarczej a zasada proporcjonalności, [w:] A. Powałowski, H. Wolska (red.), Przedsiębiorcy i ich działalność, C.H. Beck, Warszawa 2019.   Google Scholar

Ochendowski E., Prawo administracyjne. Część ogólna, TNOiK, Toruń 2006.   Google Scholar

Powałowski A., Reglamentacja działalności gospodarczej, [w:] A. Dobaczewska, A. Powałowski, H. Wolska, Nowe prawo przedsiębiorców, Legalis, 2018.   Google Scholar

Sarnowski M., Cele ustawy z dnia 6 marca 2018 roku Prawo przedsiębiorców, „Acta Universitatis Wratislaviensis” 2019, nr 3977.   Google Scholar

Sarnowski M., Mikro, mali oraz średni przedsiębiorcy w świetle terminologii Prawa przedsiębiorców oraz innych aktów prawnych, [w:] H. Nowicki, P. Nowicki, K. Kucharski (red.), Nowe prawo przedsiębiorców, Państwo a gospodarka, t. 8, Wyd. Adam Marszałek, Toruń 2019.   Google Scholar

Zdyb M., Lubeńczuk G., Wołoszyn-Cichocka A., Prawo przedsiębiorców. Komentarz, Legalis, 2019.   Google Scholar

Zin-Sędek Z., Oleszczuk M., Monitoring wykorzystania w gminach możliwości ograniczenia nocnej sprzedaży alkoholu, Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom, Warszawa 2024.   Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
2025-12-12

Cited By /
Share

Sarnowski, M. (2025). Przesłanki udzielenia zezwolenia na detaliczną sprzedaż napojów alkoholowych jako instrument ochrony jednostki i społeczeństwa przed negatywnym wpływem używania napojów alkoholowych. Studia Prawnoustrojowe, (70). https://doi.org/10.31648/sp.11591

Maciej Sarnowski 
Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
https://orcid.org/0000-0002-2161-2511