Rola administracji publicznej w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności – wybrane aspekty prawne
Abstrakt
Bezpieczeństwo żywności jest priorytetem współczesnej polityki zdrowia publicznego i gospodarki, mającym bezpośredni wpływ na zdrowie społeczeństwa, stabilność ekonomiczną oraz zaufanie do instytucji państwowych i rynku spożywczego. W tym kontekście, rola organów administracji publicznej jest nieoceniona. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie jakie są zadania i zakres odpowiedzialności instytucji rządowych w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa żywności, obejmujące monitorowanie i kontrolę produktów spożywczych, wdrażanie i egzekwowanie przepisów oraz reagowanie na zagrożenia związane z żywnością. Przedstawione zostało również znaczenie współpracy międzynarodowej w tworzeniu globalnych standardów bezpieczeństwa żywności oraz wpływ edukacji publicznej na podnoszenie świadomości konsumentów. Efektywne działania administracji publicznej w zakresie bezpieczeństwa żywności nie tylko chronią zdrowie publiczne, ale także wzmacniają zaufanie obywateli do rynku spożywczego i instytucji państwowych. W artykule podkreślono konieczność ciągłego doskonalenia systemów nadzoru i regulacji w odpowiedzi na dynamicznie zmieniające się wyzwania w obszarze bezpieczeństwa żywności. Z uwagi na przeglądowy charakter opracowania wykorzystano metodę opisowa oraz krytyczną analizę przepisów, raportów zawierających wyniki badań naukowych, monografii i artykułów o charakterze naukowym.
Słowa kluczowe:
prawo żywnościowe, bezpieczeństwo żywności, organy administracji publicznej, kontrola żywności, zdrowieBibliografia
Bezpieczeństwo żywności, Dokument ramowy Parlamentu Europejskiego, https://www.europarl.europa.eu/ftu/pdf/pl/FTU_2.2.6.pdf (dostęp 12.06.2024r) Google Scholar
Gawęcki J., Żywienie człowieka, Podstawy nauki o żywieniu, cz. I, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010 Google Scholar
Główny Inspektorat Sanitarny, Kontrole żywności – u producenta, w sklepie i na granicy https://www.gov.pl/web/gis/kontrole-zywnosci--u-producenta-w-sklepie-i-na-granicy Google Scholar
Główny Inspektorat Weterynarii Organizacja Inspekcji Weterynaryjnej https://www.wetgiw.gov.pl/inspekcja-weterynaryjna/organizacja-inspekcji-weterynaryjnej#:~:text=Inspekcja%20Weterynaryjna%20realizuje%20zadania%20z%20zakresu%3A%20ochrony%20zdrowia,pochodzenia%20zwierz%C4%99cego%20znajduj%C4%85cej%20si%C4%99%20w%20rolniczym%20handlu%20detalicznym%2C Google Scholar
Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r., Dz. U. 1997 r. nr 78 poz. 483 ze zm. Google Scholar
Korzycka M., Wojciechowski P. „System prawa żywnościowego” Wolters Kluwer Polska, Warszawa, 2017, Google Scholar
Kowalczyk S. Bezpieczeństwo i jakość żywności,PWN, Warszawa 2016 Google Scholar
Mróz B, Rola i zadania organów administracji samorządowej w systemie bezpieczeństwa publicznego, Wydawnictwo AWSGE Google Scholar
Szeląg I, Ochrona porządku i bezpieczeństwa publicznego jako zadanie własne samorządu lokalnego, e-Politikon nr 6/2013, Warszawa: Uniwersytet Warszawski Ośrodek Analiz Politologicznych, 2012,. s.170 Google Scholar
Najwyższa Izba Kontroli, System kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce - stan obecny i pożądane kierunki zmian, Warszwa 2021, https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/jak-poprawic-bezpieczenstwo-zywnosci-w-polsce.html Google Scholar
Postupolski J., Bezpieczeństwo żywności – podstawowe zagadnienia, aktualne zagrożenia, https://ncez.pzh.gov.pl/informacje-dla-producentow/bezpieczenstwo-zywnosci-podstawowe-zagadnienia-aktualne-zagrozenia-2/ Google Scholar
Wojciechowski P., Struktura, kompetencje i zakres działań. Organy urzędowej kontroli żywności w Polsce, 2014 Google Scholar
Licencja

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.