Opublikowane: 2018-10-191

Uwarunkowania rozwoju rolnictwa w Polsce

Roman Kisiel , Ryszard Stanisław Pałach

Abstrakt

Dotychczasowe badania wskazują, że rolnictwo polskie jako całość nie przekroczyło dotychczas punktu krytycznego w poziomie intensyfikacji produkcji, powyżej którego występują trwałe zaburzenia równowagi przyrodniczej. Występujące lokalnie zakłócenia nie wynikają w Polsce ze zbyt wysokich nakładów kapitałowych, ale są pochodną niedostatecznego poziomu m.in. środków chemicznych. Obniżenie w ostatnim dziesięcioleciu stosowania środków do produkcji rolniczej nastąpiło głównie w wyniku pogorszenia relacji cen, gdy w procesie produkcji wymuszone zostało uwzględnienie przede wszystkim aspektu ekonomicznego. Istotnym problemem stało się zbycie produktów rolnych oraz dostosowanie ich asortymentu i jakości do wymagań konsumentów. Wprowadzenie rolnictwa ekologicznego wymaga z jednej strony zainteresowania producentów, a z drugiej akceptowania przez konsumentów skutków ekonomicznych tego sposobu prowadzenia gospodarstw. Produkcja rolna musi być bowiem w rolnictwie ekologicznym nie tylko zgodna ze środowiskiem przyrodniczym, ale także opłacalna.

Słowa kluczowe:

rolnictwo, Unia Europejska, poziom nakładów, poziom produkcji, ekologia, sytuacja ekonomiczna

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Kisiel, R., & Pałach, R. S. (2018). Uwarunkowania rozwoju rolnictwa w Polsce. Humanistyka I Przyrodoznawstwo, (6), 145–151. Pobrano z https://czasopisma.uwm.edu.pl/index.php/hip/article/view/1826

Cited by / Share

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.